Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Често задавани въпроси

 
Милиони хора в много страни се доверяват на нашите продукти и ни изпращат обратна информация. Радваме се, че можем да отпечатаме най-често задаваните въпроси и нашите отговори.

 

 

 

 

 Какво е астма?
Асмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове, което се характеризира със затруднено дишане. Хората с астма имат често пристъпи, когато дихателните пътища са раздразнени и реагират със стесняване или запушване. Затруднява се дишането. Симптомите на астмата могат да включват:
- Кашлица
- Хрипове
- Задъхване
- Стягане в гръдния кош
Тези проблеми се причиняват от свръхчувствителност на белите дробове и дихателните пътища, които реагират на определени причинители като се възпаляват и запушват.

 Какво причинява астмата?
Основната причина за аномалиите на белите дробове при астма все още не е известна. Има много фактори, заради които човек може да развие астма. Това са някои аспекти на съвременния начин на живот като вид жилище или диета. Знае се, че пушенето по време на бременност увеличава шансовете детето Ви да развие астма. Понастоящем няма доказателства, че замърсяването вследствие на трафик причинява астма, въпреки че лошото качество на въздуха може да влоши астмата Ви.

 Какви са причинители на астматични симптоми?
Причинителите дразнят дихателните пътища и в резултат се получава стесняване на бронхите. Често срещани причинители са студеният въздух, цигареният дим, алергията към полени, към козината и перата на животни, акарите в домашния прах, прекаляването с екстремни физически упражнения или емоционалното разстройство. Астмата е различна при отделните хора и вероятно причинителите са различни.

 Има ли лечение за астмата?
За нещастие, няма лечение. Астмата обаче може да се контролира с правилно лечение. Хората с астма могат да използват лекарства, предписани от лекаря им, за да предотвратят или облекчат симптомите. Като се самообразоват по отношение на лекарствата и други стратегии за контрол на астмата, повечето хора могат да контролират заболяването и да водят активен живот.

 Какво мога да направя в случай на пристъп?
1. Вземете инхалатора веднага.
2. Ако няма ефект 5 до 10 минути след използването на инхалатора, извикайте лекаря си.
3. Продължете да вземате облекчаващи лекарства на всеки 5 минути до идването на помощ.

 Пушенето ще влоши ли астмата ми?
Да. Пушенето може да влоши астмата Ви – симптомите ще се влошат и ще е по-трудно да ги контролирате. Освен това, то може да причини дълготрайно увреждане на белите Ви дробове. Много хора се влияят от пасивно пушене. Знае се, че пушенето по време на бременност увеличава опасността детето Ви да развие астма. Ако пушите, ще увеличите вероятността да имате много други здравни проблеми.

 Мога ли да продължа с физическите упражнения?
Стига астмата Ви да е добре контролирана, би трябвало да можете да правите умерени физически упражнения. Всяка форма на физически упражнения, които учат на техники за правилно дишане, като например йога, може да бъде от полза за хора с астма. Ако разберете, че физическите упражнения влошават астмата Ви, поговорете с лекаря си, тъй като това може да е знак, че лекарствата Ви трябва да бъдат сменени.

 Защо контролът на експираторния дебит е важен?
Съвременните планове за контрол на астмата могат да бъдат следвани единствено с контрол на експираторния дебит. Контролът предоставя на пациента по-добра, по-ранна и по-обективна информация за откриване на дихателните проблеми преди да започнат хриповете и кашлицата.

 Колко често трябва да извършвам измервания?
Обикновено лекарите препоръчват да се извършва едно измерване сутрин и едно вечер ежедневно. Също така трябва да се извършват измервания, когато не се чувствате добре или се задъхвате. Винаги извършвайте измерване преди инхалация на предписани лекарства.

 Какво е важно при измерването на експираторния дебит?
Лекарят Ви се интересува единствено от НАЙ-ВИСОКАТА стойност на експираторния дебит, получена по време на измерване. Моля, повтаряйте измерванията, докато почувствате, че сте получили възможно най-добрия резултат при съответната поредица. В случай, че резултатите се понижават при всяко следващо измерване, разговаряйте с лекаря си. Това може да е знак за нестабилна астма.


Кашлянето по време на измерване може погрешно да даде нисък резултат. Така, че винаги повтаряйте измерването. Ако искате да извършите продължителни последователни измервания трябва да сте сигурни, че сте достатъчно отпуснати след всяко измерване, за да си подсигурите точни резултати.


Моля, имайте предвид, че ниските експираторни дебити показват предстоящ астматичен пристъп, дори и да не чувствате никакви симптоми!

 

 Как трябва да извършвам измерването?
- Измерване може да се извърши, докато стоите прави или седите с изправен гръб.
- За по-добра сравнимост на данните трябва винаги да извършвате измерването в една и съща позиция.
- Дръжте апарата с двете ръце.
- Вдишайте дълбоко и задръжте дъха си за момент.
- Покрийте добре накрайника за уста с устните си.
- Издишайте в измервателната тръба, колкото е възможно по-силно и бързо!
- Отстранете апарата от устата си и вижте резултата на екрана.
- Препоръчва се да се извършват последователно 3 или 4 измервания.

 Мога ли да самооценявам заболяването си?
„Сигналната схема” позволява пациентът сам да оцени получените стойности, за да изследва развитието на болестта. Самооценката дава възможност на пациента да контролира заболяването заедно с лекаря. Лекарят определя зелена, жълта и червена зона за резултатите при измерване на експираторния дебит на пациента. Докато стойностите са в зелената зона, белодробното заболяване е под пълен контрол. Ако стойностите са често в жълтата зона, лекарствената доза трябва да се увеличи според препоръката на лекаря. Резултати от измерванията на експираторния дебит в червената зона са опасни! Пациентът трябва да действа според препоръката на лекаря или да потърси спешно медицинско лечение.

 Как действа инхалационната терапия?
Респираторните заболявания могат да бъдат добре контролирани с инхалационната терапия, която достига до бронхите и белодробната област. Сравнени с MDI или разпръскващите сух прах инхалатори, небулайзерите позволяват по-ефективно отлагане на медикаментите с по-малко координационни проблеми. Следователно, медикаментът се депозира равномерно в горния и долния респираторен тракт, където има максимален ефект. Другото предимство е, че дихателните пътища се овлажняват и лекарството може много лесно да се вдиша. Страничните ефекти от лечението са намалени, когато използваме небулайзерите за разлика от MDI и инхалаторите разпръскващи сух прах, тъй като по-малка част от медикаментите остава в устата, където от тях няма полза. Следователно, небулайзерите са особено подходящи за пациенти с хронични респираторни заболявания, за деца и за по-възрастни хора.

 Кои параметри измерва PF 100 и какво означават те?
Устройството PF 100 на Microlife се използва за измерване на “Peak Expiratory Flow” (PEF) и “Forced Expiratory Volume in 1-second” (FEV1) и за деца и възрастни. PEF е най-високата скорост, с която въздухът се изтласква от белите дробове след вдишване. FEV измерва количеството след издишване за 1-секунда. Измерванията “Peak Expiratory Flow” (PEF) и “Forced Expiratory Volume in 1-second” (FEV1) могат да покажат колко добре дишат белите дробове чрез контрол на въздушния поток. Лекарите могат да накарат пациентите да следят промените във въздушния поток и записват резултатите. Автоматичната памет съхранява и позволява лесен достъп до последните 240 отчитания заедно с времето и датата.

 Как действа сигналната индикация?
„Сигналната схема” позволява пациентът сам да оцени получените стойности, за да следва развитието на болестта. Самооценката дава възможност на пациента да контролира заболяването заедно с лекаря. Лекарят определя зелена, жълта и червена зона за резултатите от измерване на експираторния дебит на пациента и определя най-добрата за него стойност. Това е най-високата , която пациентът може да достигне при оптимални условия (без наличие на симптоми, когато се чувства добре). [пример: 500л/мин.]. Зелената зона обикновено достига 80% от най-добрата лична стойност. [пример: 500л/мин. Х 0.8 = 400л/мин.] Жълтата зона обикновено достига 60% от най-добрата лична стойност. [пример: 500л/мин. Х 0.6 = 300л/мин.].

Докато стойностите са в зелената зона, белодробното заболяване е под пълен контрол. Ако стойностите са често в жълтата зона, лекарствената доза трябва да се увеличи според препоръката на лекаря. Резултати от измерванията на експираторния дебит в червената зона са опасни! Пациентът трябва да действа според препоръката на лекаря или да потърси спешно медицинско лечение.


Накратко: нашият PF 100 пикфлоуметър е разработен да се използва за сравнение на стойностите на PEF и FEV1 в съотношение с най-добрите лични стойности на потребителите.


Първата стъпка е да се тества пациента, например със спирометър, за да се получи цялостна картина за състоянието на белите дробове. След това най-добрите стойности могат да се въведат чрез Астма Анализатора SW на Microlife в персоналния PF 100, като по този начин се дава възможност да се използва сигналната схема и да се покаже на пациента лесно и ясно какво е състоянието на белите му дробове.