Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Контрол на телесната температура

 

Защо да измерваме телесната температура?
От медицинска гледна точка измерване на температура е много важно, защото много заболявания са съпроводени с характерни промени в телесната температурата. Също така и лечението на съответното заболяване може да бъде наблюдавано чрез измерването й.

Какво е необходимо да се знае при измерване на температурата?

Вярно е, че измерената телесна температура винаги зависи от това къде е измерена. Следователно, противно на общоприето мнение, няма просто „нормална температура”.
Освен това, телесна температура на здрав човек варира в зависимост от физическата му активност и времето на измерване през денонощието. При ректално измерване , например, повишаването на температурата с 0.5 °С сутрин и вечер е нормално.
Най-общо казано, прави се разлика между вътрешната и външна температура. Външната температура е измерена на повърхността на кожата и е смесена температура между вътрешната телесна температура и температурата на заобикалящата среда. Вътрешната температура се измерва чрез поставяне на термометъра в телесна кухина, където се отчита температурата на слизестата тъкан.


Къде би трябвало да измервам температурата?
 

Най-достоверна вътрешна температура се измерва чрез поставяне на термометъра в дебелото черво (ректално измерване). Нормалната граница е приблизително между 36.2°С – 37.7°С.


При вагиналното измерване в сравнение с ректалното се наблюдава слабо отклонение на температурата до 0.1°С - 0.3°С, при съпоставима точност на измерване.


Оралното измерване може да бъде извършено чрез поставяне на термометъра от вътрешната страна на бузата в устата или чрез сублингвално измерване (под езика). Двете измервания дават малки отклонения от ректалната температура, приблизително с 0.3°С – 0.8°С.


На практика единственият клинично използван метод за измерване на температурата е под мишницата (аксиларно измерване) при което накрайникът на термометъра се притиска към тялото, за да намали температурното влияние на околната среда. Недостатък е, че времето за измерване е продължително. При възрастни, аксиларното измерване дава резултат по-нисък в сравнение с ректалното с приблизително 0.5°С – 1.5°С! При новородените тези отклонения са много по-малки.


Термометрите за ухо измерват температурата на ушното тъпанче с инфрачервен сензор. Накрайникът на термометъра се поставя в ушния канал и резултатът е готов само след 1 секунда! Освен че е удобен, този метод е и много точен. Оптимизирана форма на накрайника е предпоставка за получаване на достоверни данни при деца и бебета.

Термометрите за чело предлагат най-удобен начин за измерване на телесната температура. Необходимо е само термометърът да се допре до челото на пациента. Инфрачервеният сензор отчита температурата му, докато втори сензор измерва температурата на околната среда. Анализира се разликата между тези резултати и се установява телесната температура и се изписва на дисплея.

Колко точно мога да измервам температурата?
Необходимо е да се направи разлика между техническата точност на самите термометри и клиничната точност при измерване на температурата. Първият от споменатите се определя при идеални условия, за да гарантира качеството на инструмента, като се имат предвид съответните технически стандарти. Точност от +/-0.1°С може да се счита за шедьовър при висококачествените термометри. Измерената температура на човешкото тяло, която зависи от мястото и времето на измерване, зависи от физиологични причини, а не от термометъра. Едно от условията за точен резултат при измерването е правилното поставяне на термометъра .(следвай инструкциите за експлоатация!).


Някои данни за температурата:


 

 

Място на
използване:
Нормална граница, типична по-ниска граница(°C)Нормална граница, типична по-висока граница(°C)Време за достигане на максимална стойност при контактен термометър (в сек)
Ректум 36.6 38.0 -
Орално 35.5 37.5 до 1.1
Аксиларно 34.7 37.3 до 1.9
Ухо 35.5 37.7 до 1.2
Чело 35.4 37.4 до 1.2