Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

5 неща които трябва да знаете относно кръвното налягане

 

 Какво е артериално налягане?
Артериалното налягане се дължи на произведеното от кръвта върху стените на артериите налягане. Сърцето действа като помпа и при всеки удар причинява повишаване на артериалното налягане. На изхода от сърцето артериалното налягане варира между две измервания: максималното, наричано систолно артериално налягане, което съответства на контракцията на сърцето при изтласкването на кръвта в артериите и минималното или диастолно артериално налягане, което съответства на налягане от кръвта между две контракции.

 Как се измерва артериалното налягане?
Артериалното налягане се измерва като се използва надуваем маншет, поставен на ръката над лакътя или на китката. Измерването се извършва поне след 5 минути покой в седящо или легнало положение. Налягането в артерията на ръката се измерва, докато се изпуска въздуха от маншета. Измерването се дефинира с две цифри, съответно за систоличното и за диастоличното артериално налягане. За целта могат да се използват няколко уреда: автоматичен или полуавтоматичен апарат за измерване на артериалното налягане с екран за показания от измерванията; градуирана скала или апарат за измерване на артериалното налягане с живачен стълб.

 Какво е хипертония?
Човек е хипертоник ако при няколко отчитания нивата на артериалното налягане достигат или надвишават 140/90 mmHg при условие, че артериалното налягане се измерва в покой и в лекарски кабинет. Тези две стойности съответстват на систоличното артериално налягане от 140 mmHg и диастоличното артериално налягане от 90 mmHg. Заболявания, които често остават асимптоматични за дълъг период от време, могат да се констатират чрез редовно измерване на артериалното налягане.

 Какви са причините за високо артериално налягане?
В много от случаите високото артериално налягане се нарича „есенциално” или -с други думи- причината е неизвестна. Но при малък брой хора с високо артериално налягане се открива аномалия, свързана с бъбречната дейност или надбъбречната жлеза и тогава говорим за „вторично” високо артериално налягане.
Съществуват голям брой фактори, които са в състояние да способстват развитието на високото артериално налягане: наличие на пигментирана кожа, генетични фактори, възраст, наднормено тегло, прекалена употреба на сол и алкохол, и т.н. Доказано е, че ограничаване или забавяне на появата на високо артериално налягане е възможно при определени пациенти. Първичните превантивни мерки продължават да се определят от начина на живот: физически упражнения, намаляване на употребата на сол и алкохол, намаляване на теглото.

 Какви са последствията от високо артериално налягане?
Прекалено високото артериално налягане най-напред действа върху кръвоносните съдове, като втвърдява и уплътнява стените им. За по-дълъг период от време може да има сериозни последствия върху органи като сърцето, мозъка и бъбреците. Остава важен рисков фактор при кардиоваскуларните заболявания. Нелекуваното високо артериално налягане най-често може да предизвика инсулт и сърдечен удар, а също и увреждане на бъбреците, ангина пекторис (болки в гърдите), парализа, загуба на говора, деменция и други.