Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Обща информация за артериалното налягане

 

 

Медицински въпроси и мнения

 

 

 

 

 

 Кои резултати са нормални и кога трябва да се обърнем към лекар?

 • Таблица за класификация на стойностите на артериално налягане ( единици в mmHg) според Международната Здравна Организация (WHO):

 

 

Граници

Систолично

Диастолично

Препоръка

към понижение

< 100

< 60

Консултирайте се с Вашия лекар

оптимално

100 - 120

60 - 80

Самопроверка

нормално

120 - 130

80 - 85

Самопроверка

незначително високо

130 - 140

85 - 90

Консултирайте се с Вашия лекар

високо

140 - 160

90 - 100

Потърсете медицински съвет

прекалено високо

160 - 180

100 - 110

Потърсете медицински съвет

опасно високо

> 180

> 110

Спешно потърсете медицински съвет!

 

 • Препоръчва се често да записвате и обсъждате с лекаря си резултатите от измерването на артериалното си налягане. Ако стойностите на систолното налягане често са над 140 или стойностите на диастолното са - 90, би трябвало да се посъветвате с лекаря си. Нормално е стойностите на артериалното налягане понякога да са по-високи и по-ниски и не е необходимо да се тревожите, ако понякога са по-високи от горната граница. Но ако налягането Ви е по-високо от границите в повечето случаи, би трябвало да се консултирате с лекар!

 Какво е „Хипертония, причинена от ефекта на бялата престилка”?

 • Хипертония, причинена от „ефекта на бялата престилка” (WCH) е популярното име за получаването на по-високи стойности при извършване на измерване от лекар (в бяла престилка, разбира се) или медицинска сестра. Този ефект се получава, защото пациентът често е развълнуван или нервен по време на такива „официални” измервания и , съответно, налягането е по-високо. Проблемът е, че при нормални условия, пациентът може да няма прекалено високо кръвно налягане, но съществува вероятност да бъде диагностициран като хипертоник на база измерването на лекаря. Апаратите за измерване в домашни условия са най-добрият избор за превенция на „ефекта на бялата престилка”. Някои дългосрочни изследвания показват, че при хората, които имат високо кръвно налягане в лекарския кабинет, също съществува голям риск за развиване на хипертония. Следователно, такива пациенти трябва често да проверяват кръвното си налягане.

 Зависи ли артериалното налягане от възрастта?

 • Обикновено артериалното налягане при възрастни е по-високо отколкото при по-млади. Това е така, поради намаляване еластичността на кръвоносните съдове с възрастта.
 • Кръвното налягане не би трябвало често да надвишава 140/90 mmHg дори в по-горни възрастови групи.

 


 

Медицински въпроси и мнения

 

Следват медицински въпроси и мнения, свързани с артериалното налягане и неговия контрол. Те са копирани и преведени от пациентска информация на Swiss Heart Foundation, а ние бихме желали да благодарим на фондацията за любезното и разрешение да използваме следващата информация.
 

Swiss Heart Foundation
Schwarztorstrasse 18
CH-3000 Bern, Switzerland
phone: +41 / 31 388 80 80
fax: +41 / 31 388 80 88
info(at)herzstiftung.ch

 Вярно ли е, че артериалното налягане се измерва основно с осцилометрична техника? Какво означава това?

 • В кабинета на лекаря или в болница артериалното налягане обикновено се измерва с традиционния „звуков” метод. Пулсът се слуша със стетоскоп. Тези звуци в кръвообращението се получават в артериите на горната част на ръката, когато налягането в надут маншет леко спадне. Първият доловим удар индикира систолното артериално налягане; последният доловим удар индикира диастолното налягане. Измерванията на артериалното налягане се отчитат по живачен стълб и, поради тази причина, се отчитат в мм живачен стълб (mmHg).
 • Осцилометрията използва различен принцип на измерване. Повечето от съществуващите днес уреди за самоизмерване използват този метод. Електронните микропроцесори в осцилометричните устройства изчисляват артериалното налягане от отклоненията (осцилации), които се получават в резултат на пулсацията в кръвообращението. Тъй като пулсацията не е относителна, в този метод нито стетоскоп, нито микрофон ( вграден в маншет) са необходими. Стойностите на артериалното налягане и пулса могат да се разчетат на екран в края на измерването. Въпреки, че тези уреди не съдържат живачен стълб, те показват артериалното налягане в mmHg. При неравномерен пулс се препоръчва лекарят да предприеме мерки.

 Какво би трябвало да се има предвид при самоизмерване?

 • Пациенти с високо артериално налягане трябва редовно да измерват артериалното си налягане, тъй като това предоставя на лекаря ценна информация относно ефективността на лечението. Измерванията трябва да се записват в дневник на артериалното налягане „с допълнителни коментари” относно наблюдения като: неразположение, виене на свят, нарушен сън, забравяне да се приеме лекарство, физически или умствени проблеми. Важно е винаги да измервате кръвното си налягане на една и съща ръка или китка, сутрин или вечер, по едно и също време. Не трябва да сте пушили, пили кафе или алкохол преди това. Извършете измерване след 5 минутна почивка, в седнало положение и в покой. Уверете се, че измерването се извършва на височината на сърцето. Сравнете измерването с това, извършено от лекаря и калибрирайте устройството си (през две години) при специалист.

 Препоръчително ли е да използваме апарат за измерване на АН на китката при самоизмерване?

 • Новоразработените уреди за китка също използват осцилометричния метод при измерване на артериалното налягане. Те са напълно автоматични: автоматично напомпват маншета и също така автоматично изпускат налягането с правилната скорост. Устройствата за китка са доста сигурни, ако се използват правилно.
 • Напълно автоматични уреди за пръст, които измерват артериалното налягане и пулса на показалеца често дават грешни резултати, поради факта, че палецът не е неподвижен на височината на сърцето или, ако малките крайни разклонения на артериите <>, са стеснени поради студени пръсти.

 Възможно ли артериалното ми налягане да падне прекалено ниско заради лечение?

 • Артериалното налягане може да спадне прекалено ниско заради лечение. Това може да доведе до световъртеж при бързо изправяне или навеждане, прекалено голяма умора и липса на енергия. Ако забележите тези типични симптоми на прекалено ниско кръвно налягане (хипотония), трябва да се консултирате с лекаря си относно вероятна промяна в лечението. Ако, обаче имате ниско артериално налягане без проблеми, не се налага никаква промяна в лечението.

 Предполага ли се появата на странични ефекти при медикаментозно лечение?

 • В началото на лечението медикаментите може временно да предизвикат физическа или умствена реакция, умора, световъртеж и проблеми с концентрацията, ако налягането спадне бързо. Тялото постепенно привиква към по-ниските стойности и с времето проблемите изчезват. Малко хора, които приемат медикаменти за намаляване на налягането имат продължителни странични ефекти. Това са странични ефекти, типични за определен вид лекарства, които не могат да бъдат избегнати с намаляване на дозата. Такъв пример е дразнещата, но безвредна суха кашлица, която могат да имат пациенти, ползващи ACE инхибитор. Ако кашлицата е много дразнеща, лекарят може да смени препарата, (например, ангиотенсин ІІ антагонисти).
 • Кожните проблеми, като сърбеж или обрив, също изискват промяна на лекарството. При прием на калциеви блокери се забелязват следните безвредни странични ефекти: главоболия, зачервяване на лицето, отичане на краката и глезените (едем), както и запек. Най-често докладваните странични ефекти, причинени от бета- блокери включват умора , проблеми с потентността, студени крака и ръце. Ниски стойности на калций в кръвта, язвени кризи и мускулни крампи са възможни заради странични ефекти от диуретици. Най-добре понасяните лекарства в момента са ангиотенсин ІІ антагонисти.

 Мога ли да спра лечението с медикаменти поради поява на странични ефекти?

 • Неразумно е да се пренебрегва лечението на артериалното налягане, ако сте обезпокоени от странични ефекти. Веднага обсъдете този въпрос с лекаря си. Обикновено е възможно да се подобри поносимостта, като се премине към намалена доза, смяна с друг препарат или смяна на формата на единична медикаментозна терапия с комбинация от два медикамента.

 Мога ли да спра лечението с медикаменти през почивните дни или когато съм на почивка?

 • Независимо дали предприемате спокойна, активна или изпълнена с приключение отпуска трябва да продължите приема на лекарства. Ако прекъснете лечението артериалното Ви налягане ще се повиши. Препоръчва се, когато летите, да оставяте в ръчния си багаж лекарствата, в случай, че багажът Ви бъде загубен. При пътувания в чужбина най-добре е да се посъветвате с лекаря си кога да приемате лекарствата си заради времевите разлики.

 Мога ли да спра лечението с медикаменти, когато се почувствам по-добре?

 • Временното повишаване на кръвното налягане от нервен стрес или напрежение е нормално и не трябва да се бърка с високото кръвно налягане. Лекарят Ви е поставил диагноза високо артериално налягане, т.е. налягането Ви е предимно прекалено високо, когато сте в покой, а не когато просто сте активни или под напрежение. Следователно, не трябва да спирате приема на лекарства дори и когато се почувствате по-добре. В противен случай, артериалното Ви налягане отново ще се повиши до първоначалните стойности.

 Трябва ли да приемам медикаменти за понижаване на артериалното налягане продължително време?

 • Уврежданията на артериалните стени или изключително силното напрежение върху сърцето, мозъка и бъбреците може да се избегне единствено, ако артериалното налягане се контролира правилно. Ако имате сериозно високо налягане, останалите възможности ( препоръки за промяна на диетата, намаляване на наднормено тегло, намаляване приема на сол и алкохол, контрол на стреса, спиране на тютюнопушенето) са изчерпани и въпреки това артериалното Ви налягане не е спаднало до стойност 135/85 mmHg, това изисква лечение с медикаменти през дълъг период от време.
 • Промените в начина Ви на живот и премахването на рисковите фактори имат много положителен ефект и често позволяват дозата на лекарствата да се намали след известно време.

 Лечението с медикаменти доведе до проблеми с потентността. Какво мога да направя?

 • Освен лекарства, които могат да причинят или да допринесат за проблеми с потентността, има други фактори , които са важни като: възраст, физическо и умствено състояние, консумация на алкохол и никотин, както и придружаващи болести като диабет.
 • Размера и скоростта на намаляване на кръвното налягане, както и използваната комбинация, също може да окаже влияние. При високи дози, препарати като бета-блокери или диуретици водят до проблеми с потентността по-бързо, отколкото калциеви антагонисти, ACE инхибитори и ангиотенсин ІІ антагонисти. Не забавяйте да обсъдите проблемите с потентността си с Вашия лекар. Ако вината е в медикаментите, той може да е в състояние да намали дозата или предпише друга комбинация.

 Има ли неподходящи спортни дейности, ако имаш високо артериално налягане?

 • С основно високо кръвно налягане малките крайни разклонения на артериите <> са стеснени, и са пречка за кръвообращението. Мускулните движения причиняват разширение на <>, тъй като работещите мускули изискват по-обогатена с кислород кръв. Редовни физически упражнения с продължителност от поне 30 мин. имат добър ефект върху високото артериално налягане, като например: бързо ходене, ходене в планината, бягане за здраве, колоездене, каране на ски през пресечена местност, плуване (без напрежение от измерване на време и не във вода, която е прекалено студена или прекалено топла ), танци.
 • Групата на големите мускули се движи ритмично при такива дейности. Пулсът се ускорява и налягането се увеличава, но не прекалено рязко. Спортни дейности, обаче, които главно напрягат мускулите без регулярно движение са неподходящи. Този вид спортове (напр. вдигане на тежести ) причиняват рязко повишаване на артериалното налягане.

 Сигурно разчитане с апарати Microlife за измерване на артериалното налягане
Артериалното налягане на всеки човек подлежи на много промени. То се влияе от физическата активност, времето през деня и настроението. Под влияние на стреса и напрежението на ежедневието отклонения от 30 mmHg в рамките на няколко минути са съвсем нормални. Поради тази причина, хора които измерват налягането си у дома и получават многобройни резултати могат да се объркат от разликите. Докато лекарите са в състояние да направят единично измерване в определен момент от време, домашният апарат ще покаже нормалните граници на отклонение.
Следователно, водещи специалисти в областта препоръчват самите пациентите да извършват тази задача с апарат в домашни условия. Когато се прави това е важно да се използва медицински доказан инструмент. Всички апарати са разработени в близко сътрудничество с лекари, за да се подсигури постоянна точност на измерванията, направени от пациенти.
.

За да получите сигурни резултати с възможно най-нисък диапазон на отклонения, моля, имайте предвид следното:

 • Измерванията на артериалното налягане не трябва да се извършват в състояние на стрес и напрежение от ежедневието. Ние препоръчваме да извършвате поне едно измерване на ден, по едно и също време и в състояние на покой. Границите на разликите в резултатите ще бъдат много по-малки,когато те са получени 30 мин. след вечеря и докато сте заети с отпускащи дейности, отколкото извършени през деня. Разбира се, измервания би трябвало от време на време да се извършват през деня с цел установяване на личния профил на артериалното Ви налягане.
 • Свикнете да изпадате в състояние на покой преди да предприемете измерване. Измерване, извършено веднага след сядане или например в присъствие на група хора, обикновено не е достоверно. Не правете измервания след хранене, пиене, пушене, физическа дейност или вълнение.
 • Измерването трябва да се извърши след 5 мин. отпускане в удобно седящо положение. Поставете маншета според инструкциите.
 • След като напомпате маншета дишайте нормално и не говорете. Избягвайте всякакво движение и мускулно напрежение.
 • Средното аритметично на няколко измервания, извършени в подобни ситуации в различни дни е Вашето нормално артериално налягане.
 • Когато извършвате няколко измервания последователно, изчаквайте поне 15 сек. между тях.
 • Когато използвате устройството за китката се убедете, че е на нивото на сърцето.
 • Често, поредица от измервания се извършват в аптека или магазин с цел сравнение Такива резултати рядко са полезни, тъй като условията при които са получени са обикновено неприемливи. Сравнителни измервания са полезни само когато са извършвани в спокойна обстановка и с необходимите интервали. В същото време обаче, резултатите няма да са нормално идентични, поради нормалните отклонения в артериалното налягане.


Точност при измерване на артериалното на лягане при китката
Двете артерии на китката са разположени директно под кожата и са обгърнати от много по-малко мека тъкан отколкото в горната част на ръката.

Освен това тези артерии са значително по-тънки отколкото артерията в горната част на ръката.


Разликите посочени по-горе се отразяват в следните предимства и недостатъци за пациентите:

 • Устройството за китката се поставя близо до артериите, от които се получават сигнали и маншета не обхваща толкова много мека тъкан, колкото когато се постави на горната част на ръката. Следователно, пациентите с голямо количество мека тъкан на горната част на ръката имат значително по-малко проблеми, когато правят измерването при китката.
 • По-тънките кръвоносни съдове при китката са по-склонни към атеросклероза, която често съпътства процеса на остаряване. При наличието на такова условие устройството за китка често може да покаже съобщение за грешка.
 • По принцип, измерванията при китката са за предпочитане и по-бързи отколкото при горната част на ръката. В резултат налягането се проверява по-често.
 • Измервания извършени при китката са по-чувствителни към движения и следователно могат да покажат съобщения за грешка.
 • Уредът за измерване на АН на китката трябва да се постави на нивото на сърцето по време на измерване.


Това означава, че устройството за китка е по-подходящо за:

 • Относително млади и на средна възраст хора (с изключение на такива, страдащи от атеросклероза).
 • Хора, които трябва да носят апарата за артериално налягане винаги със себе си.
 • Хора, които се затрудняват да поставят маншета правилно, поради излишък на мека тъкан в горната част на ръката
 • Хора, които са в състояние да седят неподвижни и да държат устройството на височината на сърцето по време на измерване.
 • Хора, които трябва да измерват налягането си често.


Устройствата за китка са по-неподходящи за:

 • По-възрастни хора (но само ако те страдат от атеросклероза).
 • Хора, които не са в състояние да седят неподвижни и държат устройството на височината на сърцето.


Изявления: Контрол на артериалното налягане с цифрови апарати в домашни условия
Следните цитати са извадки от симпозиума: 19./20. юни 1996г., Дъблин, Ирландия
«Стогодишен принос към традиционното измерване на артериалното налягане: променя измерването на артериалното налягане в следващия век?»

Prof. Eoin O'Brien [The Blood Pressure Unit, Beaumont Hospital, Dublin, Ireland]*


«Има някаква ирония в това че живачният сфигмоманометър, крайъгълният камък на техниката Riva-Rocci/ Korotkoff, по всяка вероятност скоро ще отпадне от употреба, близо до стогодишния си юбилей. Има три причини да се случи това: по всяка вероятност живакът ще бъде забранен за употреба в болници, поради опасност от токсикация. Точни автоматични устройства са вече на разположение, за да заместят живачния сфигмоманометър и с въвеждането на 24 часови амбулаторни измервания на артериалното налягане в клиничната практика, повече се разчита на поведението на артериалното налягане отколкото на спорадично получавани стойности от измервания.»

Prof. Bernhard Waeber [Division of Hypertension, University Hospital Lausanne, Switzerland]*


«Добре известно е ,обаче, че артериално налягане измервано традиционно от лекар обикновено лошо представя налягането преобладаващо по време на ежедневните дейности на пациента.»
«Аускултаторният метод (означава метода на стетоскопа) има своите недостатъци; най-силният от тях е неточност на наблюдателя и външни влияния. Могат да съществуват големи разлики между наблюдатели измерващи същото артериално налягане и , в допълнение, наблюдателят често е склонен да избере между 0 или 5 като последна цифра.»
«Напълно автоматизираните устройства, лесни за употреба вероятно са най-подходящи».

Dr. Paul L. Padfield [Department of Medicine, Western General Hospital Edinburgh, UK]*


«Живачният сфигмоманометър, с който традиционно се измерва артериалното налягане, макар и потенциално точен, допуска грешки, свързани и с измерващия и с пациента».
«В две отделни статии сме показали, че самоконтролът на артериалното налягане представлява ефективен начин за засичане на хипертония».
«Демонстрирали сме, че лесните за експлоатация апарати за домашен контрол идентифицират същия брой пациенти, които имат хипертония, причинена от «ефекта на бялата престилка». Следователно, бихме ги препоръчали за употреба в семейната практика...».

* това са оригинални извадки от научни статии публикувани в месечното списание «Blood Pressure Monitoring», том 1, допълнение 2, декември 1996 (Rapid Science Publishers, 2-6 Boundary Row, London SE1 8HN, UK)