Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Контрол на хипертонията

 

Как се появява високо/ниско кръвно налягане?
Нивото на артериалното налягане се контролира от особен участък на главния мозък - съдодвигателен център - и се регулира чрез обратна връзка от централната нервна система. Под въздействието на изпращани от този център нервни импулси се променя силата и честотата на сърдечните свивания, а също така и ширината на кръвоносните съдове. Нивото на артериалното налягане се променя периодично по време на дейността на сърцето: при свиване на сърцето стойността на кръвното налягане е максимална и е известна - като систолно артериално налягане, при отпускане - „период на покой” на сърцето стойността е минимална и е известна като диастолно артериално налягане.
Стойностите на артериалното налягане трябва да се намират в определен „ нормален” диапазон, за да се предотвратят редица заболявания.

Кои стойности са нормални?
Ако по време на покой, диастолното налягане е над 90 mmHg и/или систолното налягане е над 140 mmHg, тогава артериалното налягане се смята за високо. В такива случаи, моля консултирайте се с Вашия лекар. Продължителен период с такива стойности заплашва здравето Ви, поради свързаните с това все по-големи увреждания на кръвоносните съдове .
Също така е необходимо да се консултирате с Вашият лекар, ако стойностите на артериалното налягане са прекалено ниски т.е. стойностите на систолното налягане под 100 mmHg и/или на диастолното под 60 mmHg.
При нормални стойности на артериално налягане се препоръчва редовна самопроверка с апарат за артериално налягане. Така Вие сами можете установите евентуални промени в стойностите на кръвното налягане и да реагирате навреме.
Ако започнете лечение на артериалното налягане, моля, водете дневник за стойностите на същото, като извършвате измервания по едно и също време през деня. Покажете тези стойности на лекаря си. Никога не променяйте самоволно медикаментозните дози, предписани от лекаря.


Таблица за класификация на стойностите на артериалното налягане (единици mmHg) според Световната здравна организация (WHO)

Граници Систолно
Диастолно
Хипотония по-ниски от 100 по-ниски от 60
Нормални граници между 100 и 120 между 60 и 80
Лека хипертония между 140 и 160 между 90 и 100
Умерена хипертония между 160 и 180 между 100 и 110
Остра хипертония по-високи от 180
по-високи от 110
Какво e нужно да се направи, ако се получават постоянни високи/ниски стойности?
1. Консултирайте се с лекаря си.
2. Има общи мерки за начина на живот, които могат да се предприемат като превенция за намаляване на високото артериално налягане. Това включва:

A) Хранителни навици

 

 • Стремете се към нормално за възрастта си тегло.
 • Избягвайте прекалена консумация на сол!
 • Избягвайте мазни храни!

 

 

B) Предишни заболявания

 

 • Придържайте се към медицинските инструкции за лечение на предишни заболявания като захарен диабет, нарушена обмяна на веществата и язва.

 


C) Навици

 

 • Откажете пушенето!
 • Пийте само умерени количества алкохол!
 • Ограничете консумацията на кофеин!

 


D) Физическо състояние

 

 • Редовно правете физически упражнения, но след предварителен медицински преглед.
 • Изберете спортове, които изискват издръжливост и избягвайте такива, които изискват сила.
 • Избягвайте достигането на границата на физическите усилия.
 • При предишни заболявания и/или при възраст над 40 години, моля консултирайте се с лекаря си преди да започнете спортна активност. Той ще Ви посъветва какъв вид спорт е най-подходящ за Вас.

 Типичен 24 часов ритъм: