Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Какво е брадикардия и как да я открием с PAD технологията на Microlife?

 

Брадикардия е медицински термин за ниска сърдечна честота. Сърдечната честота трябва да бъде поддържана в точно определени граници, за да допринесе за физиологичното артериално налягане и снабдяването на органите с кръв.

А. Дефиниция и граници
Има много медицински дефиниции за брадикардия. Повечето от тях се отнасят към честоти по-ниски от 60 (bpm). Някои медицински указания сочат граница от 55 (bpm) до 50 (bpm).


Разликата в дефинициите произхожда от факта, че клиничните симптоми на брадикардия зависят от специфичните данни на пациента.

Б. Причини
Обикновено повечето брадикардии имат три основни причини:


1. Установена патологична сърдечна честота
Ниската сърдечна честота може да се дължи на различни кардиоваскуларни разстройства. Те са или от:
- сърдечен произход (напр. болестотворен синуиден синдром, сърдечен блокаж), или от
- допълнителен сърдечен произход (напр. вегетативна нервна система).

2. Медикаменти
Има голямо разнообразие от лекарства, които могат да причинят брадикардия. Някои от тези медикаменти се прилагат най-вече при терапия на хипертония (напр. рецепторен блокер).

3. Адаптация към трениране
Високите нива на издържливост при тренировки могат да доведат до значително завишаване на нивата на сърдечния пулс (напр. велосипедисти), което често се асоциира със сърдечна брадикардия. Това трябва да се приеме като физиологична адаптация, причинена от тренировката

В. Засичане на PAD брадикардия
Технологията PAD засича брадикардия. Всички необходими и налични периоди на пулсация в процеса на осцилометрично измерване се анализират с помощта на високотехнологичен S/W модул за засичане и класификация.
Този модул автоматично проверява дали входящата пулсация е статистически равна или по-слаба, отколкото така наречената честота PFBDS за отделяне на пулса от брадикардията. Честотата за отделяне на пулса се дефинира както следва:

PFBDS /[bpm]=49 [bpm].

Честотата за отделяне на брадикардия от 49 [bpm] е умишлено по-ниска от напр. 55 [bpm].

Това е така поради следните причини:

1. Висока точност на PAD засичане на пулс, типичен за брадикардия.
PAD на Microlife представлява технология с изключително висока точност относно засичане на пулса, типичен за аритмия. Тя е интегрирана, за да намали до минимум фалшивите положителни резултати за аритмия. Високата точност на метода дава резултати за установяване границите на брадикардия.
С установената граница от около 50 [bpm] се получава изключителна точност. Това означава,че по-голямата част от всички потребители, които получават PAD индикации за брадикардия в определен момент, страдат от относителна брадикардия по време на измерването.

2. Брадикардия причинена от медикаменти
Понижаване на сърдечната честота като главен или страничен ефект може да се получи в резултат на използването на някои схеми за лечение на хипертония (като рецепторни антагонисти) и много други медикаменти. При някои пациенти сърдечна честота между 60 [bpm] и 50 [bpm] се понася добре без неблагоприятни симптоми. Обаче, ако сърдечната честота започва да се понижава под 50 [bpm], се получава индикация, какъвто е случая с PAD.

3. Брадикардия причинена от тренировка
Спортисти – мъже и жени – могат да развият брадикардия, причинена от тренировки. Обикновено при тях не се проявяват обезпокоителни индикации за аритмия в границите между 50 [bpm] и 60 [bpm]. Независимо от това честоти по-ниски от 50 [bpm] би трябвало да се засекат, тъй като те могат да представляват патологично занижаване на честотата.

Forschungsinstitut für klinische Medizintechnik
Silberhälden 6
D - 71732 Tamm GermanyTamm, July 13th, 2005