Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Ако имате високо артериално налягане, измерването му в домашни условия може да спаси живота Ви

 

Имате високо артериално налягане. Наложили сте си диета и приемате ежедневно медикаменти, за да го занижите. Но измервате ли вкъщи редовно артериалното си налягане? Ако не, би трябвало да го правите. Новите, лесни за използване апарати, правят измерването на кръвното Ви налягане от Вас самите по-лесно. Те са толкова точни, както и тези, използвани от лекарите.


Измерването на артериалното налягане в домашни условия може да помогне да се предотвратят животозастрашаващи усложнения като предупреждава Вас и Вашия лекар за резки покачвания, повтарящи се модели и склонности. Измервайки артериалното си налягане вкъщи, поне два пъти седмично, можете да установите своевременно важни промени в здравословното си състояние.

Указанията на Американската Асоциация за Сърдечно-съдови Заболявания препоръчват домашно измерване за пациенти с хипертония или за такива с риск да я развият. Според неотдавнашно проучване, което излезе в Журнал на Американската Медицинска Асоциация (JAMA), измерването на артериалното налягане в домашни условия е дори по-полезно, отколкото в клиника. Според авторите на проучването: „Измерването на артериалното налягане (BP) в домашни условия е по-точно в прогнозирането, отколкото измерването на ВР в клиника. ВР трябва системно да се измерва в домашни условия при пациенти, подложени на лечение за хипертония”.

Сега, когато знаете, че би трябвало да измервате артериалното си налягане в домашни условия, трябва да сте наясно какво ще измерва домашният Ви апарат. Артериалното налягане се измерва в милиметри живачен стълб - mmHg. На екрана при измерването се изписват две стойности: систолно и диастолно. Систолното е най-високата цифра при измерването, а диастолното е най-ниската. Например, при резултат 120/80, 120 е систолното, а 80 – диастолното измерване.

Систолното /първата и най-висока цифра/ е налягането, което сърцето упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар. Диастолното / втората и най-ниска цифра/ е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове между ударите. Според Центъра за контрол на заболяванията, оптималното артериално налягане е: систолно по-малко от 120 и диастолно - по-малко от 80 mmHg.

И двете измервания са важни. Високото систолно налягане показва напрежение в кръвоносните съдове, докато сърцето помпа кръв. Високо диастолно налягане означава, че кръвоносните съдове не са достатъчно отпуснати между ударите. За високо артериално налягане при възрастни се смята 140 mmHg или повече или когато диастолното налягане е 90 mmHg или по-високо.

През май 2003 г. Националният институт за сърдечно-съдови и белодробни заболявания издаде нови указания за клиничните практики за предотвратяване, засичане и лечение на високо артериално налягане и включи ново „предхипертонично ниво”, което включва около 22% процента от американските възрастни граждани или около 45 милиона души. Ако артериалното налягане е между 120-139 систолно и 80-91 mmHg диастолно, тогава Вие сте в предхипертонично състояние и трябва да измервате артериалното си налягане в домашни условия.

Изборът на удобен за употреба, точен и достоверен апарат за артериално налягане е лесен, ако пациентът знае какво да търси. Изборът на апарати може да варира от такива за горната част на ръката до апарати за китка, автоматични или полуавтоматични, апарати от ново поколение, които позволяват три последователни измервания на артериалното налягане с натискане на един единствен бутон с най-точно отчитане на стойностите.

Една от най-новите технологии Ви позволява да следите за необичайни или неравномерни сърдечни удари. Има също така апарати, които Ви позволяват да записвате всяко измерване и лесно да ги проследявате, за да сте готови за следващото посещение при лекаря си. Има и такива апарати, които позволяват да изпратите резултатите по факс или електронна поща на Вашия лекар, без това да Ви затрудни като потребител.
 


Има три неща, които пациентът би трябвало да отчита при избор на апарат:

  1. Изберете модел, който лесно ще извършва измерването на артериалното налягане на собствената Ви ръка.
  2. Изберете апарат за артериално налягане, който е клинично валидиран според критериите на Британското Хипертонично Общество (BHS). Потърсете логото на BHS върху опаковката. Можете също така да проверите в интернет страницата на BHS www.hyp.ac.uk/bhs/ за валидирани апарати.
  3. Изберете апарат, който ще съхранява измерванията на артериалното налягане, така че лесно да можете да ги споделите с лекаря си.


Когато се извършва измерването, е важно да се следват указанията на производителя за употреба на апарата. Следвайте следните прости стъпки, за да сте сигурни, че сте провели най-точно измерване на артериалното налягане:

  1. Вземете лист и химикал, за да запишете измерванията на артериалното налягане (някои апарати за артериално налягане записват и съхраняват измерването автоматично).
  2. Седнете в тиха, спокойна среда, докато оголената ръка лежи върху маса или друга подложка така, че горната част на ръката да е на височината на сърцето.
  3. Увийте маншета на ръката над лакътя или китката (в зависимост от вида на Вашия апарат) и следвайте указанията на производителя, за да го нагласите и използвате правилно.
  4. Извършете измерването.
  5. Запишете данните, времето и датата на измерването.


Всички апарати на Microlife за измерване на артериалното налягане са клинично валидирани според критериите на Британското Хипертонично Общество (BHS). BHS е световен авторитет по отношение на устройствата за измерване на артериално налягане.

James R. Mault, M.D


Д-р Маулт е сертифицирани сърдечен хирург. Той е автор на повече от 100 статии, книги и съавтор в публикации в медицински списания и е признат изобретател на повече от 100 признати и подлежащи за признаване патенти за различни медицински устройства и системи за самоконтрол на здравето. Понастоящем Д-р Mault е член на факултета по кардиохирургия в Центъра за здравни науки към университета в Колорадо. Д-р Mault има бакалавърска степен по биология и магистърска степен от университета в Мичиган. Той е главен медицински служител за Microlife, САЩ.