Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Често задавани въпроси за наблюдение на артериалното налягане по време на бременност

 

 

 


 
Какво е Прееклампсия?
Прееклампсията е проблем, който възниква при някои жени по време на бременност. Може да се появи през втората половина на бременността. Вашият лекар ще потърси следните знаци за Прееклампсия: високо артериално налягане, подуване на долните крайници, която не изчезва и протеини във Вашата урина.

 Какви са симптомите за Прееклампсия?
Човек със „слаба” Прееклампсия може да се чувства перфектно. Следователно е важно е да се погрижим за всички предшестващи раждането прегледи, за да забележим рано това състояние. Симптомите за остра Прееклампсия, които могат да се развият през последните седмици от бременността са високо артериално налягане, главоболие, замъгляване на зрението, нетърпимост към ярка светлина, гадене и повръщане и прекалено отичане на краката и ръцете.

 Кога възниква Прееклампсията по време на бременност?
Прееклампсията може да се появи по всяко време през бременността, раждането и до шест седмици след него, въпреки че много често възниква през последните три месеца и се лекува до 48 часа от раждането. Прееклампсията може да се развива постепенно, или да се появи твърде внезапно, въпреки че е възможно да има знаци и симптоми в продължение на месеци без да бъдат засечени или забелязани.

 Кой е най-рисков?
Прееклампсията е по-обичайна при първа бременност на жените или при жени, чиито майки или сестри са имали Прееклампсия. Рискът от Прееклампсия е по-висок при жени бременни с повече бебета, при тийнейджъри и жени над 40 години. Друга рискова група жени са тези с високо артериално налягане или бъбречни заболявания преди да забременеят и жени с индекс на телесната маса (BMI) над 35.
Причината е неизвестна.

 Високото артериално налягане означава ли, че имам Прееклампсия?
Не. Ако Вашият лекар забележи, че артериалното Ви налягане е високо, ще започне да Ви наблюдава за признаци, които могат да показват, че имате Прееклампсия. Жените страдащи от Прееклампсия освен високо налягане, имат и отоци на крайниците. Те също може да имат протеини в урината си. Много жени с високо артериално налягане по време на бременност нямат протеини в урината си или отичане на крайниците и нямат Прееклампсия.
Ако имате високо артериално налягане, ежедневното му наблюдение е много важно.

 Защо наблюдението на артериалното налягане по време на бременност е толкова важно?
Прееклампсията може да бъде разпозната по явното покачване на артериалното налягане. Следователно, трябва да измервате артериалното си налягане поне два пъти дневно – сутрин и вечер. Моля, извършвайте измерванията, когато се чувствате отпочинали, при спокойни условия и в седнало положение.

 Кои стойности са нормални по време на бременност и кога те са твърде високи?
Моля, позовете се на следващата таблица. Данните в нея би трябвало да се имат предвид по време на бременност ( единици в mmHg):

 

Граници

Систолно

Диастолно

Препоръка

Нормална граница

по-ниски от 140

по-ниски от 90

Самопроверка

Хипертония

по-високи от 140

по-високи от 90

Потърсете медицински съвет

Остра хипертония

по-високи от 180

по-високи от 100

СПЕШНО потърсете медицински съвет!

Източник: проф.А.Шенан, болница Св.Томас, Лондон

 Кои стойности са нормални преди и след бременност?
Таблица за класификация на стойностите на артериално налягане ( единици в mmHg) според Международната Здравна Организация:

 

Граници

Систолно    

Диастолно

Препоръка

към понижение

< 100

< 60

Консултирайте се с Вашия лекар

оптимално

100 - 120

60 - 80

Самопроверка

нормално

120 - 130

80 - 85

Самопроверка

незначително високо

130 - 140

85 - 90

Консултирайте се с Вашия лекар

високо

140 - 160

90 - 100

Потърсете медицински съвет

прекалено високо

160 - 180

100 - 110

Потърсете медицински съвет

опасно високо

> 180

> 110

Спешно потърсете медицински съвет!

 Какви са рисковете при Прееклампсията за бебето и мен?
Прееклампсията може да попречи на кръвоснабдяването на плацентата. Ако плацентата не получава достатъчно кръв, бебето получава по-малко въздух и храна. Това може да причини по-малко тегло при раждане и други проблеми за бебето.


Повечето жени с Прееклампсия въпреки това раждат здрави бебета. Малко развиват състояние наречено еклампсия, което е много сериозно за майката и бебето, или други сериозни проблеми. Прееклампсията може да бъде открита в ранен стадий при бременни жени, които редовно посещават Консултация и това позволява повечето проблеми да бъдат избегнати.

 Какво е лечението на Прееклампсия?
Единственото лечение е раждането на бебето. При наличието на Прееклампсия майката и бебе се наблюдават внимателно. Това означава, че артериалното налягане трябва да се наблюдава два пъти дневно. Честото наблюдение на наличието на протеини в урината, промяна в теглото и симптоми са задължителни. Има медикаменти и лечения, които могат да удължат бременността, което може да увеличи шансовете за здраве и оцеляване на бебето.

 Може ли Прееклампсията да бъде предотвратена?
Прееклампсията не е заболяване, което може да бъде предотвратено чрез регулиране на жизнено необходими фактори на живот: с какво се храни жената, употребява ли алкохол, пушачка ли е, колко работи, какво физическо натоварване има или почива, безпокои ли се или е спокойна, и т.н. Освен това има доказателства, че допълнителният прием на калций може да намали риска от Прееклампсия, особено при майки, живеещи в райони където липсва калций в храната. Калцият може да действа при тези обстоятелства като помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и така предотвратява хипертонията.

 Има ли дълготрайни ефекти от Прееклампсията?
За повечето майки раждането ще анулира всички последствия от Прееклампсията. Някои жени, които са страдали от Прееклампсия по време на бременност могат по-късно да развият високо артериално налягане. Счита се, че това се обуславя по-скоро от генетичната склонност към високо артериално налягане, отколкото от самата Прееклампсия.
За бебетата, само ако са страдали от остра хранителна недостатъчност или недостиг на кислород в утробата или са получили усложнения преди развитието на плода. Понастоящем се смята, че бебетата родени от майки, които са страдали от Прееклампсия не развиват здравословни проблеми в дългосрочен период.

 Помощни линкове за Прееклампсията.

 

Организации   Линк
Preeclampisia foundation   www.preeclampsia.org
American Academy of Family Phisicians   http://familydoctor.org
DrKoop.com   www.drkoop.com/encyclopedia/93/16.html
Emedicine (for professionals)   www.emedicine.com/emerg/topic480.htm
Preeclampsia Society UK   www.dawnjames.clara.net
Action on Preeclampsia (UK based charity)   www.apec.org.uk
Australian Action on Preeclampsia   www.aapec.com/index.php
Pre-eclampsia experiences and discussion / support group   www.pre-eclampsia.co.uk
International Society for the study of Hypertension in Pregnancy   http://www.ncl.ac.uk
Mayo Clinic   www.mayoclinic.org