Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Затлъстяване

 

Общество извън равновесието
Затлъстяването (патологично наднормено тегло) изглежда се разпространява като пандемия (световна епидемия) и днес се счита за един от най-бързо разрастващите се здравословни рискове. То се асоциира не само със съпътстващи го състояния, но и с лични страдания. Докато учените усилено търсят причините за този мултисистемен феномен, острата необходимост от разрешение във всички сектори на обществото става все по-належаща, за да се впише тази криза в общественото здравеопазване.

Наднормено тегло и затлъстяване? Каква е разликата?
Не всяко закръглено дете се нуждае от лечение. Нито всеки допълнителен килограм е заплаха за здравето. Необходима е ясна дефиниция и оценка на риска, за да се предпазят и деца и възрастни от излишно заболяване.


Всеки, който тежи повече от нормата се счита, че е с наднормено тегло. Ние, обаче, никога не бихме мислили да лекуваме човек, който се занимава с бодибилдинг, заради по-голямото му телесно тегло. Ние говорим единствено за наднормено тегло в медицински смисъл, когато има излишък от телесни мазнини. Ако тези телесни мазнини се увеличат до такава степен, че да се отразят на здравето, говорим за затлъстяване. Тъй като е относително трудно да се определят телесните мазнини, е разработен Body Mass Index (BМI) за целите на дефинирането и оценката. Неотдавна International Obesity Task Force (IOTF) и European Childhood Obesity Group (ECOG) го препоръчаха за деца и младежи, защото той показва добра връзка между подкожната мастна тъкан, дебелината на кожните гънки и телесните мазнини.


При възрастни често се използват границите на BMI за определяне на наднорменото тегло и затлъстяването. При децата, обаче, не е толкова лесно да се определят постоянни BMI граници. Това е така, защото при децата телесните мазнини варират с възрастта (бързо покачване в ранните години, спад в предучилищна възраст и значително покачване от 7 годишна възраст, за което се използва термина рикошет на наднорменото тегло). Следователно, при децата изчисляването се извършва на база специфичен BMI процент за възрастта и пола. За да дефинираме наднорменото тегло и затлъстяването IOTF препоръчва да се използват процентите в съответните граници на BMI за възрастни. Днес, това става само в случаи с налична процентна крива (например Cole 2002). Третирането на тези граници като световен стандарт в бъдеще ще даде възможност за по-добро международно сравняване на данни. Група експерти от Световната Здравна Организация (WHO) понастоящем се фокусират върху този въпрос.

Източник: nutritio Nr. 47 1/03 Права: Nestle.ch. Използван с разрешение.