Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Воден баланс

 

При здрави възрастни хора общото количество вода в тялото остава забележително постоянно.

Повишаване или намаляване на приема на вода води до повишаване или занижаване на изхвърлянето на вода от организма, за да се поддържа баланса.

Водата влиза в тялото преди всичко чрез храната и директно чрез пиене на течности. Известно количество вода се произвежда в тялото чрез процесите на метаболизма (напр. по време на разлагане на енергийни хранителни вещества, като мазнини и карбохидрати).

Водата се губи от тялото главно чрез урината и респирацията (дробове) и изпотяване (кожата). Фекалиите обикновено съдържат много малко вода (около 3 – 4% от общото количество екскременти).

Примерът по-долу се отнася до здрави възрастни хора, живеещи в умерен климат.

За състоянието на водния баланс са необходими приблизително 2500 мл. (2,5л.) на ден за нормално поддържане функциите на тялото. Същото количество (2500 мл.) се изхвърля чрез по-горе споменатите начини.
Тялото е снабдено с определен брой механизми за регулиране на телесната вода в тесни граници.


Важни сред тези механизми са нервните центрове в мозъка, които контролират чувството за жажда и изхвърлянето на водата чрез бъбреците.
Стимулацията на центъра за жажда предизвиква желание за вода, докато стимулацията на други центрове предизвиква освобождаване на антидиуретичния хормон (ADH) от хипофизната жлеза.


Освобождаването на ADH се изразява в изхвърлянето на по-малки количества урина с по-висока концентрация. По този начин се запазва водата в тялото.


В допълнение, със спадането на количеството течност в кръвообращението, пада и кръвното налягане. Този спад отключва надбъбречната жлеза, за да се освободи хормонът алдостерон. Алдостеронът сигнализира бъбреците да задържат повече вода.


Механизмите за поддържане на водния баланс не сработват, ако човек не пие достатъчно вода.


Това е така, защото тялото трябва да изхвърли минимум 400мл. вода дневно под формата на урина, т.е. достатъчно, за да изхвърли отпадъчните продукти, натрупани от метаболитните дейности през деня.


Следователно при нормални условия приемът на вода за здрави възрастни хора трябва да бъде около 1,5 литра на ден.

 

Но при горещ климат и активно натоварване на организма може да са необходими до 10 литра дневно.