Стремим се да мотивираме хората да живеят здравословно

Магистър - фармацевт Антон Вълев

Фармацевтът е най-достъпният медицински специалист навсякъде в Европа и развития свят, факт е, че и у нас вече все повече хора ни се доверяват. С тези думи започва разговорът ни с магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Организацията обединява фармацевтите-собственици на аптеки в цялата страна и защитава правата им. Всъщност, това казва в официалната си позиция и СЗО, след като през последните години стана ясно, че бурното развитие на медицината и натрупващите се нови знания се увеличават лавониообразно, а хората се нуждаят от точна, ясна и достъпно поднесена информация.

Дали българинът е осъзнал необходимостта от професионална консултация преди да посегне към лекарство за зъбобол или главоболие, към хранителна доставка или някаква стока с медицинско предназначение?

Отговорът на този въпрос - „Категорично - да!“ изобщо не затруднява младия фармацевт, чиято аптека „Ерудита“ е предпочитано място за консултации на много хора не само от квартала, но и от цяла София. И, което е не по-малко важно – тук влизат и много лекари, които харесват стила на работа на Антон Вълев и колегите му и приемат разговора с тях като диалог между професионалисти.

Според нашето законодателство аптеката е здравно заведение и е много погрешно да се твърди, че аптеките са се превърнали в „бакалии“, насочва разговора председателят на Националната аптечна камара.

По неговите думи, няма уважаващ себе си фармацевт, който да не изисква лекарска рецепти за онези лекарства, за които този режим на отпускане важи, както и няма фармацевт, който да не познава добре всички продукти, които предлага – от памперсите през слънцезащитните продукти до апаратите за кръвно налягане, инхалаторите, глюкомерите и новите поколения термометри. „Всички те са свързани със здравето и превенцията на заболяванията и ние сме длъжни да ги познаваме добре, както и да усъвършенстваме знанията си.“, казва още Антон Вълев и не пропуска да подчертае, че има еволюция в поведението особено на по-младите  – те все по-често търсят съвет, което означава, че за тях здравето е ценност, категоричен е нашият събеседник.

Съвсем наскоро, по време на Българските фармацевтични дни, които се проведоха в – Русе, се убедих, че нашата професия вече не е загадка за повечето хора, напротив – те проявяват здрав интерес към възможностите, които има предлага контактът с нас.

Така че, оказа се, съвсем сполучливо сме избрали мотото на проявата - „Попитай фармацевта“, разсъждава Антон.

Времето, разбира се, се промени  – пазарът на лекарствени продукти стана неимоверно по-богат и по-наситен, в същото време се появиха и съвременни медицински стоки, които се развиха като една много специфична категория, чието най-естествено място е аптеката, продължава той и не крие, че и днес фармацевтите са изправени пред огромно предизвикателство – да обогатяват непрекъснато познанията си не само в областта на фармацията, но и на медицинската  техника.

А покрай нея – и на онези клинични области, които се развиват най-бързо днес – кардиология, ендокринология, онкология, защото тези изделия по правило са създадени в сътрудничество между лекари и инженери, програмисти, технолози.

Да се познават възможностите на един висок клас съвременни апарати за измерване на артериалното налягане например е шанс за много хора, уверява фармацевтът и дава пример с такъв иновативен апарат, който разполага и с допълнително устройство за установяване на нарушения в сърдечния ритъм – това е т.нар. АFIB технология.

Тя получи наградата на Българските фармацевтични дни в категорията за медицинско изделие и този факт идва да покаже, че  нашата организация оценява високо качествата на този продукт, който е клинично апробиран и с доказани качества.

Идва да покаже и още нещо – че аптеката като институция защитава статута си на здравно заведение, в което фармацевтите оказват професионална грижа за всеки нуждаещ се.

Десетки аптеки вече постоянно предлагат тази услуга – измерване на артериалното налягане, както сигурно са десетки хората, които по-бързо са потърсили лекар, точно защото фармацевтът ги е посъветвал да го направят.

Ние не поощряваме самолечението, точно обратното – стремим се да мотивираме хората да се грижат за здравето си и навреме, без забавяне да търсят лекарски съвет, обобщава в заключение магистър - фармацевт Антон Вълев.

Copyright © 2024 - Microlife България. Всички права са запазени.