Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Важно е хората да умеят да си служат правилно с медицински прибори за контрол в домашни условия


 

НПО

 

Д-р Иван Вецев, Национална пациентска организация:

 

Д-р Вецев, моля Ви да посочите как се роди идеята да бъде създаден Пациентски факултет „Предсърдно мъждене“?

Както всички знаем, България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания, като тази тенденция дори се засилва прeз последното десетиление, вследствие на забързания и напрегнат начин на живот, стреса, промяната в хранителните навици на хората. Насочихме се към предсърдното мъждете поради факта, че то много често няма никаква клинична изява, поради което остава неразпознато и нелекувано. Симптомите, които то все пак може да провокира -  сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух, объркване могат да бъдат объркани и със симптоми на други заболявания.

Как бяха подбрани лекарите в него и имаше ли интерес от тяхна страна към тази форма на работа? Имаше ли лекари и от по-малки населени места? Колко лекари общо се включиха в инициативата?

До момента в инициативата са се включили близо 100 лекари от 25 населени места. Първоначално проведохме обучения на близо 400 лични лекари от страната, които трябваше да насочват свои пациенти с диагностицирано или суспектно предсърдно мъждене към кардиолози от същия град. Впоследствие кампанията продължи само в партньорство с кардиолозите, които вече бяха започнати с програмата.

Как беше посрещната идеята от пациентите? Колко пациенти обучихте?

До момента в програмата са включени над 2000 пациента, като до 2018 година ще обхванем още близо 1000. Наблюденията ни по време на кампанията показаха, че въпреки правилната диагноза и адекватно лечение, има много пациенти, които не се придържат към терапията си по ред причини – забравят или пък умишлено не приемат медикаменти поради лични съображения и/или финансови причини. Ето защо в последния етап на кампанията подготвихме и специална бланка, която лекарите да дават на пациента – на нея лекарят описва кой е медикаментът, по колко пъти на ден се пие, какъв е цветът на таблетката и т.н. По този начин се надяваме да ангажираме активно и самия пациент да проследява терапията си и в случай на възникнали въпроси/проблеми, да потърси лекуващия лекар.

Как ще продължи да се развива този формат, ще бъдат ли внесени някои нови елементи в него?

През 2018 година планираме са осигурим в няколко партньорски здравни заведения холтер проследяване за пациенти с новодиагностицирано предсърдно мъждене. Холтер проследяването дава възможност за по-точно наблюдение на състоянието на пациента и съответно поставянето на точна и адекватна диагноза, съответно и терапия.

Ще приемете ли идеята да бъде включено и обучение на пациенти за използване на нови технологии – имам предвид AFIB технологията за едновременно измерване на кръвно налягане, пулсова честота и ритъмни нарушения, в частност – предсърдно мъждене?

Разбира се, това е нещо, което в другите страни се прави от години от пациентите, и то в домашни условия. Чрез холтер проследяването ние ще направим точно такова обучение на пациентите, с тази разлика, че резултатите ще се свалят и тълкуват от лекаря. Приветстваме всички нововъведения, при които пациентите имат възможност да контролират и наблюдават сами състоянието си.

Трябва ли според Вас да се търсят начини за повишаване на способностите на пациентите да умеят да си служат със съвременни технически средства за контрол на важни показатели като артериално налягане, температура, дишане и т.н. 

Да, разбира се. Пациентът трябва да бъде образован относно всички заболявания, които възникват при него. Особено внимание трябва да бъде обръщано на хроничните заболявания, които съпътстват целия ни живот и ни принуждават да ги опознаем, за да можем по-успешно да ги контролираме. Нововъведенията в медицината, особено тези за домашна употреба, са от изключително значение.