Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Защо предсърдното мъждене е опасно и как да се предпазим?


Измерване на кръвното налягане у дома при наличие на аритмия

 

Какво представлява предсърдното мъждене

 

Предсърдното мъждене е сърдечно заболяване, при което се причинява неравномерна и често необичайно бърза сърдечна дейност, която води до влошено кръвоснабдяване. Според изследванията, то се среща най-често при хора над 60 г., но се наблюдават все повече случаи в България и по света, при които заболяват именно по-младите пациенти. Това състояние увеличава риска от инсулти, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения. Появява се, когато двете горни камери на сърцето бият хаотично и са извън координация с долните камери на сърцето. Не е животозастрашаващо, но е достатъчно сериозно и изисква медицинско лечение.

Защо е по-опасно от други аритмии

 

При редовно наблюдение от лекар можете да предотвратите появата на усложнения, но ако не сте диагностицирани правилно или не следите редовно кръвното си налягане и предсърдното мъждене не се лекува, то може да бъде сериозно и дори смъртоносно. Усложненията включват сърдечна недостатъчност, инфаркт и инсулт.

 

Предсърдното мъждене повишава риска от инсулт с 5 пъти, а този от инфаркт с 2 пъти

 

Инсулт, придружен с предсърдно мъждене

 

Инсултът се появява в резултат на кръвен съсирек в мозъка, който го лишава от кислород. При твърде бързо или неравномерно свиване на сърцето, то не изтласква напълно кръвта от предсърдието в следващата камера. Кръвта, която не се изпомпва напълно, може да остане там и да се съсири. А когато се образуват съсиреци, те причиняват запушвания. Ако това се случи в предсърдията, кръвоснабдяването на артерия в мозъка ще се блокира, причинявайки инсулт. Този тип инсулт се нарича емболичен инсулт. Това състояние може да доведе до трайно увреждане, включително и до фатален край.

 

Сърдечна недостатъчност с предсърдно мъждене

 

Сърдечна недостатъчност е състоянието, при което сърцето не изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на организма . Тя възниква, когато сърцето вече не може да функционира правилно. Мъжденето може да износи сърдечния мускул, тъй като вентрикулите в долните камери се опитват да работят по-усилено, за да компенсират липсата на приток на кръв в горните камери. При пациенти, страдащи от предсърдно мъждене, сърдечната недостатъчност се развива с течение на времето - не е внезапно явление, като сърдечния удар или инсулта.

Все повече млади хора в България и по света боледуват от аритмии и в последствие развиват инфаркт и инсулт. Голяма част от несмъртните случай с инсулт стават инвалиди и могат да имат трайни увреждания. Медикаментите и редовното проследяване на кръвното у дома могат да помогнат за предотвратяването им.

 

Как можем да разберем, че имаме аритмия?

 

При аритмия се появяват следните симптоми:
- Ускорен пулс - Нормалният сърдечен ритъм трябва да е между 60 и 100 удара в минута, когато сте в покой;
- Замаяност;
- Задух;
- Умора;
- Неравномерно сърцебиене.
Има различни изследвания, които могат да се направят, за да получите по-добра представа какво се случва със сърдечната ви функция.
- Проверяване на пулса, кръвното налягане и преглед на белите дробове;
- Електрокардиограма, която се извършва само от медицински лица (EKG) - изследване, с което се записват електрическите импулси на сърцето за няколко секунди;
- Домашно мерене на кръвното налягане с апарат Microlife AFIB – това е апарат за кръвно налягане, който работи със 100% прецизност.

 

Технологията AFIB позволява прецизно измерване на кръвното налягане у дома в комбинация с проследяване за наличие на предсърдно мъждене. Това се случва по време на измерване на кръвното налягане, без допълнително усложняване на процеса. Единичен случай на този вид аритмия не е опасен, но зачестяването е сигнал за постоянен проблем. Съветваме ви веднага да уведомите вашия лекуващ лекар, ако видите на екрана знака AFIB.

 

 

Редовното проследяване на кръвното и ранната диагностика на предсърдно мъджене може да предотврати 1 от всеки 3 инсулта.