Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Как да облекчим пролетните алергии у дома? Инхалационната терапия идва на помощ!Пролетните алергии се проявяват с дразнене или подуване на лигавицата на носа. Това състояние е известно като алергичен ринит. Обостря се при излагане на алергени, като прах, поява на полени и мъхове и разцъфването на различни растения през пролетта. В повечето случаи пролетните алергии се лекуват с медикаменти, но те често имат и негативни ефекти като успиване, проблеми с храносмилателната система и др.


Какво се случва при алергичен ринит?


Алергията се проявява с обширен имунен отговор към чужди вещества, които иначе не са вредни за по-голямата част от хората. Те се наричат алергени и могат да причинят алергичен ринит, който е често срещано хронично заболяване. Когато алергените се вдишват през носа или устата, те взаимодействат с IgE антителата, присъстващи на повърхността на мастоцитите и ги сенсибилизират. Това взаимодействие активира мастоцитите и започва отделяне на химични съединения като хистамин, които причиняват възпаление и сърбеж в околните тъкани. Може също така да бъде стимулирано и производство на хрема.

Видове алергичен ринит


Алергичният ринит протича под две форми:


• Сезонен: Обикновено се появява през пролетта, лятото и ранната есен, в резултат на алергия към прашец или спори на плесени.
• Целогодишен: Симптомите се наблюдават целогодишно и обикновено се причиняват от алергени, като козина от домашни животни, прахови акари, плесени и поява на насекоми в жилището, като хлебарки.
Причини за алергичен ринит
Алергичният ринит се причинява от контакт с различни видове алергени, като:
• Прашец: Фин прах, произведен от треви, дървета и плевели.
• Прахови акари: Приблизително 40% от световното индустриално население е алергично към прах.
• Отпадъци от хлебарки: Отпадъците от хлебарки и други насекоми са сред най-често срещаните алергени в помещенията. Около 40% -60% от хората, живеещи в градски райони, имат IgE антитела срещу него.
• Мухъл: Мухълът е вид гъбичка, която може да расте лесно във всяка влажна и тъмна зона, като банята, мазето, поле с неизрязана трева, купчина мъртви листа и шкаф под течаща мивка.
• Пърхот при животните: Козината, по която има пърхот е често срещан източник на алергия.


Не е изключено, ако имате пролетна алергия, тя да се обостри в следствие на фактори, които са различни от посочените по-горе алергени, като:
- Дим;
- Силни миризми, като аромати или почистващи препарати;
- Температурни промени;
- Променени нива на влажност.

Какви са симптомите на пролетната алергия?


Още в първия момент на достъп до алергени може да се прояви хрема, сърбеж в очите, кихане, непоносимост на някои миризми, сърбеж в части на тялото като носа, гърлото, кожата или устата. В последствие симптомите могат да се засилят и да се появи кървене от носа, хъркане, кашлица, зачервяване на носа, храчки, рецидивиращи инфекции на синусите или ушите, главоболие, синусово налягане, умора и раздразнителност, както и много други, в зависимост от състоянието.


Как да лекуваме пролетните алергии?


1. Лекарства - Лекарствата са ефективни за облекчаване на симптомите на алергичен ринит, но те не могат да излекуват алергиите и често се проявяват странични ефекти.
2. Имунотерапия - Тази имунотерапия е разработена, за да предотврати имунните реакции срещу няколко алергена. Тя се извършва чрез даване на малки дози от алергена на човек в рамките на период от време, за да помогне на тялото да се адаптира към него.
3. Инхалационна терапия, проведена в домашни условия.


Инхалационната терапия с физиологичен разтвор идва на помощ, когато страдате от пролетна алергия


Инхалацията с физиологичен разтвор може да се прилага до 3 пъти на ден и не води до странични ефекти. Тя действа на цялото белодробно дърво и подпомага отхрачването. Овлажнява лигавиците и намалява или напълно елиминира алергичните реакции. Може да се комбинира с промиването на носа с физиологичен разтвор, за да ускорите изчистването на излишната слуз.


Изследвания


През 2018г. Катедрата по отоларингология в Медицински факултет в Тайланд проведе сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване, относно ефектите от самостоятелно приготвен хипертоничен разтвор за напояване в носа при алергичен ринит. То показва, че провеждането на инхалации и напояването на носа с 1,8% физиологичен разтвор за 4 седмици е полезно за облекчаване на алергичния ринит.


Инхалационната терапия може да помогне за премахването на излишния секрет от носа и дразнителите от носните проходи, като по този начин улеснява облекчаването на алергичния ринит и свързаните с него симптоми, като болки в гърлото, хрема и кихане. През 2016г. Тайландската болница за традиционна и алтернативна медицина проведе проучване, с което доказа, че инхалациите са ефективен и безопасен метод на лечение за облекчаване на симптомите на алергичен ринит.


Как инхалацията с физиологичен разтвор повлиява алергията


Терапията чрез инхалатор успокоява и отваря задръстените носни канали. Често може да отстрани полепнали микроорганизми и да овлажни лигавицата, която е пресушена поради наличие на алергени.
Инхалационната терапия е най-бързият, лесен и безвреден начин, за да се чувствате добре през пролетта, ако проявявате алергия. С инхалатор, предназначен за домашна употреба, лесно можете да реагирате при първи признаци на симптоми и да туширате процеса, още преди състоянието ви да се е влошило. Инхалаторите могат да се използват от всеки член в семейството, като са подходящи и за децата, а малкия им размер ще ви позволи да ги вземете с вас и по време на пътуване.