Спаси сърцето си от ТРОМБ с AFIB на Microlife !

Новини

 


 

Хипертонията и предсърдното мъждене са основните фактори за риска от инсулт.

прочети още...


 

 


Вход за дистрибутори

[ Забравена парола ]

 

Microlife RSS News

Инхалациите – средство за минимизиране на страничните ефекти на лекарствата


Инхалация при хипертония, диабет, аритмия


Инхалацията е често прилагана при масовите респираторни заболявания и при първи признаци на настинка, грип и вируси. В сравнение със стандартните перорални медикаменти за лечение, тя има редица предимства. При вдишване, лекарството действа директно върху нужното място и дава високи концентрации от прилаганите лекарства. Следователно, инхалацията обикновено се свързва с висока белодробна ефикасност, в сравнение с пероралния прием на лекарствени вещества.

 

 

Перорално лечение или инхалационна терапия?

 

Основната цел на инхалационната терапия е да намали белодробните симптоми чрез облекчаване и/или предотвратяване на възпаление и стесняване на дихателните пътища. Инхалацията с лекарства предлага съществени ползи, в сравнение с техния стандартен прием. Ключово е, че при инхалационна терапия високите белодробни лекарствени концентрации могат да бъдат постигнати директно чрез доставяне на лекарството до целевия орган - белия дроб. В резултат на това, значително по-ниските инхалаторни дози могат да бъдат терапевтично еквивалентни или дори да превъзхождат по-високите дози на системно прилаганата терапия. Високите белодробни, но ниски системни концентрации на лекарства, дадени при вдишване, водят до висока белодробна ефикасност, като същевременно намаляват риска от странични ефекти.

 


Това означава, че за да се постигне една и съща ефективност на лечението, орално и венозно приложените лекарства оказват по-съществени нежелани реакции, в сравнение с лекарствата, доставени чрез инхалация. В допълнение към това, инхалационната терапия може да осигури по-бърз ефект в белия дроб, отколкото при другите начини за приемане на лекарствените вещества.

 

Лечението с инхалатор има по-бърз ефект

 

Обикновено се приема, че концентрацията на лекарството на мястото на неговото действие определя ефикасността му. В случай на инхалаторни лекарства за локално лечение, това трябва да означава, че постигнатите концентрации в белия дроб водят до ефикасност. Важно е обаче да се подчертае, че белите дробове не трябва да се разглеждат като един орган – той по-скоро е сложен орган с фина, разклонена архитектура и различни специализирани морфологични структури, включително провеждане на дихателни пътища, бронхиоли и алвеоли. Поради сложността на белия дроб, съществуват множество фармакокинетични процеси, които са специфични за белодробната среда и пътя на вдишване, което прави усвояването на стандартното лечение много по-сложно, отколкото при лекарствата, прилагани за друг вид заболявания.

 


Какви предимства имат инхалациите при хронично болните?

 

Директно доставяне на лекарството на точната локация – Чрез инхалация се постига директно доставяне на лекарствените вещества до структурите на дихателната система. Така се осъществява директно навлизане в кръвообръщението.

 

Черният дроб и стомашно-чревният тракт не се натоварват – Това е от изключително значение, защото колкото повече лекарства приемаме, толкова повече натоварваме черния дроб. Чрез директното навлизане в кръвообращението се редуцира преминаването на лекарствените средства през черния дроб и стомашно-чревния тракт. В съвременните уреди се използват технологии, при които медикаментът се освобождава при вдишване, или електронно - следвайки вдишването на пациента.

 

По-бързо усвояване на лечението – Инхалаторната терапия достига до 10 пъти по-бърз ефект, в сравнение с перорално и венозно прилаганите медикаменти.

 

Препоръчително е при Аритмия и Хипертония – Прилагането на инхалаторно лечение с по-малки, но ефикасни дози на лекарствата, може да предпази боледуващите от хипертония и аритмия от поява на „Портална хипертония”. Това е състояние, при което в порталната система перманентно се поддържа високо налягане, вследствие на твърде високи нива на лекарства, попадали в черния дроб за усвояване и преработка.

 

Препоръчително е при Диабет – При диабет метаболизмът не е с нормален ритъм и допълнителното затлачване с лекарствени вещества трябва да се избягва. Употребата на инхалационна терапия предотвратява претоварването на органите и системите на болните от диабет и гарантира по-висока ефективност чрез по-ниски лекарствени дози. Важно е да се отбележи, че някои лекарствени вещества повишават, а други намаляват нивата на кръвната захар. За лечение чрез инхалаторна терапия се обърнете към лекуващия си лекар.